Skip navigation.
Početna stranica

Sigurnosne kopije (backup)

Sažetak

U ovom članku je opisan način stvaranja sigurnosnih kopija (backup).

Detaljni opis

Odvjetnički ured za spremanje podataka koristi robusne baze podataka: Microsoft SQL Server 2000 ili 2005, no to ne znači da su vaši podaci apsolutno sigurni. Sigurno je samo jedno, prije ili kasnije (obično nakon 5-10 godina), tvrdi disk u vašem računalu će otkazati.

Kako bi se zaštitili od izuzetno skupog i dugotrajnog popravaka tvrdog diska ili trajnog gubljenja podataka, potrebno je odrediti strategiju stvaranja sigurnosnih kopija.

Za koje datoteke je potrebno napraviti sigurnosnu kopiju

Najbolje je napraviti sigurnosnu kopiju (tzv. sliku odnosno image) cijelog diska, pomoću programa za stvaranje sigurnosnih kopija kao što je Acronis True Image. Ti programi omogućuju podizanje sustava za manje od jednog sata nakon kvara računala.

Ukoliko se nema mogućnosti raditi sigurnosnu kopiju cijelog diska, potrebno je napraviti sigurnosnu kopiju baze podataka i dokumenata. Sigurnosne kopije baze podataka i dokumenata možete izvršiti pomoću Odvjetničkog ureda i Windows Backup programa, bez potrebe za posebnim alatima.

Nekonzistentnost sigurnosne kopije (Fuzzy backup)

Fuzzy backup je nekonzistentnost sigurnosne kopije kojom su najčešće pogođene sigurnosne kopije baze podataka. Naime, sadržaj datoteke baze podataka u trenutku kad je proces izrade sigurnosne kopije započeo, ne mora biti jednaka sadržaju datoteke baze podataka kad je proces izrade sigurnosne kopije završio. Iako je naizgled izrada sigurnosne kopije uspješno izvršena, sigurnosna kopija je potpuno neupotrebljiva.

Kako izbjeći nekonzistentnost sigurnosne kopije

Nekonzistentnost sigurnosne kopije je moguće potpuno izbjeći korištenjem Odvjetničkog ureda za stvaranje sigurnosnih kopija baze podataka ili ju je moguće svesti na najmanju moguću mjeru, stvaranjem sigurnosnih kopija noću odnosno kad je najmanja vjerojatnost da se sadržaj datoteka na računalu mijenja.

Odvjetnički ured za backup baze podataka koristi direktno Microsoft SQL Server koji stvara tzv. 'snapshoot' baze, tj. sliku baze podataka u određenom trenutku. Sve izmjene baze podataka dok traje izrada podataka spremaju se u tzv. transakcijske datoteke i ne zapisuju se u glavnu datoteku baze podataka dok se izrada sigurnosne kopije ne završi.

Vrijeme stvaranja sigurnosnih kopija

Preporučujemo svakodnevno stvaranje sigurnosnih kopija, a zbog gore navedenih problema (Fuzzy backup), najbolje je stvaranje sigurnosnih kopija pokretati tokom noći odnosno kad je najmanja vjerojatnost da se sadržaj datoteka mijenja. Pri tome bi bilo dobro izbjeći vrijeme automatskog ažuriranja Windowsa. Vrijeme automatskog ažuriranja Windowsa možete pogledati u Control Panelu (ikona Security Center, pa Automatic Updates).

Lokacija sigurnosnih kopija

Spremanje na isti disk stvara zaštitu samo od softverskih problema (virusi), spremanje na drugi fizički disk, stvara sigurnost i od hardverskih kvarova, a spremanje na udaljenu lokaciju putem VPN-a i od požara, pljačke, poplava i drugih nepogoda.

Mediji za pohranu sigurnosnih kopija

Izbor medija na koje se spremaju sigurnosne kopije ovisi o više faktora:

  • koliko se često izrađuju sigurnosne kopije,
  • važnost datoteka za koje se izrađuju sigurnosne kopije,
  • veličina sigurnosnih kopija,
  • koliko se dugo sigurnosne kopije čuvaju

Najčešći mediji za izradu sigurnosnih kopija su:

  • USB tvrdi disk - vrlo pouzdan, jeftin i brz medij, pogodan za izradu automatskih dnevnih sigurnosnih kopija,
  • USB memorija - vrlo pouzdan, ali skup medij ograničenog kapaciteta, pogodan za prijenos sigurnosnih kopija na drugu fizičku lokaciju,
  • Trake - najpouzdaniji medij, ali spor i zahtijeva skupe dodatne uređaje, pogodan za tjedne sigurnosne kopije,
  • Optički mediji (CD-R/RW, DVD-R/RW) - relativno nepouzdan medij (posebno DVD), spor, zahtijeva posebne programe za zapis na medije, pogodan za mjesečne sigurnosne rezervne kopije.

Čuvanje sigurnosnih kopija

Medije sa sigurnosnim kopijama potrebno je čuvati određeno vrijeme. U praksi se koriste dnevne, tjedne, mjesečne, te godišnje sigurnosne kopije. Dnevne sigurnosne kopije se najčešće izrađuju automatski i pohranjuju na tvrdim diskovima (ugrađenim ili USB), te se čuvaju barem 7-15 dana. Tjedne, mjesečne i godišnje sigurnosne kopije je najbolje stvarati na trakama i prijenosnim USB diskovima/memoriji, te ih čuvati na udaljenoj lokaciji tjedne barem mjesec dana, mjesečne barem godinu dana, a godišnje trajno.

Reference

Stvaranje sigurnosnih kopija (backup)
Stvaranje virtualne privatne mreže

Odnosi se na

Odvjetnički ured 4.5 ili noviji.