Skip navigation.
Početna stranica

Promjena naziva računala na kojem se nalazi SQL Server

Sažetak

U ovom članku su opisane radnje koje je potrebno izvršiti nakon promjene naziva poslužitelja (računala na kojem se nalazi SQL Server odnosno baza podataka).

Detaljni opis

Nakon što se promjeni naziv poslužitelja (računala na kojem se nalazi SQL Server odnosno baza podataka) program će javljati grešku prilikom svakog zapisivanja u bazu podataka.

Razlog ovom ponašanju je sigurnosna postavka SQL Servera koji odbija zapisivanje na računalo koje mu nije poznato te je SQL Serveru potrebno upisati novo ime računala.

Prije ispravaka poželjno je pokreniti program i napraviti sigurnosnu kopiju (backup) baze podataka.

Rješenje

Za unos novog naziva računala SQL serveru:

 1. Na računalu na kojem je instalirana baza podataka (SQL Server) logirajte se kao korisnik s administratorskim pravima.
 2. Iz Windows Start izbornika izaberite naredbu Pokreni (Run) te upišite (zajedno s navodnicima):
  • "c:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\110\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2012 u 64-bitnim Windowsima.
  • "c:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2005 u 64-bitnim Windowsima.
  • "c:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2005 u 32-bitnim Windowsima.
  • "c:\Program Files\Microsoft SQL Server\80\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2000.
 3. Pritisnite OK kao na slici. Ako ne znate koju verziju Microsoft SQL server i/ili Windowsa imate, probajte jednu pa drugu naredbu (dok se ne pojavi crni prozor).
 4. Na zaslonu će se pojaviti crni "Command Prompt" prozor u kojem će biti prikazano samo 1> te treptući kursor. U ovaj prozor upišite select @@ServerName, pritisnite Enter te u novoj liniji upišite go i pritisnite Enter kao na sljedećoj slici.
 5. Ukoliko je sve prošlo u redu, SQL Server će ispisati stari naziv računala (STARI_NAZIV_RACUNALA\JAVANET).
 6. Upišite sp_dropserver 'STARI_NAZIV_RACUNALA\JAVANET', pritisnite Enter te u novoj liniji upišite go i ponovo pritisnite Enter
 7. Upišite sp_addserver 'NOVI_NAZIV_RACUNALA\JAVANET', local, pritisnite Enter te u novoj liniji upišite go i ponovo pritisnite Enter
 8. Resetirajte računalo.

Reference

Kako saznati izgubljenu lozinku baze podataka (SQL Server)

Odnosi se na

Odvjetnički ured (sve verzije).