Skip navigation.
Početna stranica

Kako saznati izgubljenu lozinku baze podataka (SQL Server)

Sažetak

U ovom članku je opisano kako definirati novu lozinku za bazu podataka.

Detaljni opis

Izgubljenu lozinku za bazu podataka (Microsoft SQL Servera) zbog sigurnosnih razloga (jednostrana enkripcija) nije moguće saznati, već ćete lozinku morati ponovo definirati.

Prije kretanja u definiranje nove lozinke, probajte potražiti staru, a ukoliko je program instaliran od strane JAVA NET-a, slobodno nas nazovite.

Ako možete pokreniti program, pokrenite ga i napravite sigurnosnu kopiju (backup) baze podataka. Program se obično može pokrenuti i bez lozinke za bazu podataka (SQL server) na serveru, ako ste na računalo prijavljeni (logirani) kao administrator.

Rješenje

Za definiranje nove lozinke baze podataka (SQL servera):

 1. Na računalu na kojem je instalirana baza podataka (SQL Server) logirajte se kao korisnik s administratorskim pravima.
 2. Iz Windows Start izbornika izaberite naredbu Pokreni (Run), te upišite (zajedno s navodnicima):
  • "c:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\110\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2012 u 64-bitnim Windowsima 10.
  • "c:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2005 u 32-bitnim Windowsima.
  • "c:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2005 u 64-bitnim Windowsima.
  • "c:\Program Files\Microsoft SQL Server\80\Tools\Binn\osql.exe" -E -S (local)\JAVANET za Microsoft SQL Server 2000.
 3. Pritisnite OK kao na slici. Ako ne znate koju verziju Microsoft SQL server i/ili Windowsa imate, probajte jednu pa drugu naredbu (dok se ne pojavi crni prozor).
 4. Na zaslonu će se pojaviti crni "Command Prompt" prozor u kojem će biti prikazano samo 1>, te treptući kursor. U ovaj prozor upišite sp_password NULL,'moja_nova_lozinka','sa', pritisnite Enter, te u novoj liniji upišite go i pritisnite Enter kao na sljedećoj slici.
 5. Ukoliko je sve prošlo u redu, SQL Server će odgovoriti sa 'Password changed.' porukom, Upišite exit i pritisnite Enter za zatvaranje ovog prozora.

Reference

Program javlja grešku Pogrešna lozinka

Odnosi se na

Odvjetnički ured (sve verzije).