Skip navigation.
Početna stranica

Lokalizacija

Često postavljena pitanja o lokalizaciji programa

Zbog Windows Vista sigurnosnog modela, procedura s CD-a Odvjetničkog ureda ne može automatski ukloniti program u potpunosti. Za rroceduru ručnog uklanjanja programa pročitajte članak Uklnanjanje Odvjetničkog ureda pod Windows Vista operativnim sustavom iz baze znanja.

Ne, JAVA NET Odvjetnički ured je trenutno dostupan samo za Windows operativne sustave. Na Macintoshu Odvjetnički ured može raditi pod Virtual PC emulatoru.

Ne, počevši od verzije 2.5 Odvjetnički ured radi samo na operativnim sustavima baziranim na NT tehnologiji (Windows 2000/XP/Server 2003/Vista).

Da, za povezivanje udaljenih ureda potreban vam je VPN - virtualna privatna mreža (Virtual Private Network).VPN omogućuje umrežavanje i povezivanje više različitih lokacija unutar jedne virtualne privatne mreže. VPN rješenja nude telefonski operateri, a postoje i softverska rješenja. U članku Stvaranje virtualne mreže možete pročitati detaljni opis stvaranja i konfiguriranja virtualne mreže.

Korisnički račun predstavlja identitet osobe koja se koristi programom. Jedna licenca dopušta instalaciju programa na jedno računalo, s tim da broj osoba koje se mogu koristiti programom instaliranim na tom računalu nije ograničen (korisnički računi).

Između osnovne i dodatne licence nema razlike. Ista fizička ili pravna osoba plaća samo jednu osnovnu licencu, a sve ostale se tretiraju kao dodatne.

Program ima poteškoća sa spajanjem na server odnosno bazu podataka. Više o otklanjanju poteškoća spajanja na server možete pročitati u članku Program javlja grešku Pogrešna lozinka iz baze znanja.

Odvjetnički ured djelomično podržava pravni sustav Federacije Bosne i Hercegovine (izračun odvjetničkih troškova prema Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad advokata Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine, te popis sudova Federacije Bosne i Hercegovine).

Više o podrški za pravni sustav FBIH možete pročitati u članku Kako uključiti podršku za pravni sustav Federacije Bosne i Hercegovine iz baze znanja.

Ovisno o verziji programa i operativnog sustava Odvjetnički ured kao bazu podataka koristi Microsoft SQL Server Desktop Engine (MSDE) ili Microsoft SQL Server Express 2005.

Microsoft SQL Desktop Engine 2000 (MSDE) je besplatna edicija SQL servera koja može izvršiti šest istovremenih upita (sedmi i svaki sljedeći upiti se kažnjavaju s nekoliko sekundi čekanja). U praksi to znači da (ovisno o intezitetu rada) podržava 20-25 korisnika, budući upiti obično traju manje od jedne sekunde, u mrežama manjim od 20 korisnika vrlo je malo vjerojatno da će više od 6 korisnika istovremeno poslati upit (pritisnuti tipku Enter).

Za urede s više od 20-25 korisnika potrebno je koristiti neku drugu ediciju Microsoft SQL Servera.

Microsoft SQL Server Express 2005 koji je nasljednik MSDE-a i koji je također besplatan, nije ograničen brojem istovremenih upita, već na korištenje "samo" 1 GB memorije, te jednog procesora. U praksi za Odvjetnički ured to znači da je u stanju opsluživati 100 korisnika.